Bai Drive
Залиште свій номер телефону і ми
передзвонимо Вам:

    вул. Пилипа Орлика 2
    вул. Залізнична ЖК Шенген
    Записатись на курс

    Невербальна комунікація водіїв та її особливості

    Водіння автомобіля – ціле мистецтво, яке заслуговує окремої уваги. У цьому мистецтві існує таке поняття, як «невербальна комунікація водіїв», за допомогою якого автомобілісти спілкуються та передають важливу інформацію один одному. У цій статті ми розглянемо особливості таких жестів та розберемося із їхнім значенням.

    Світлові сигнали та їхнє значення

    До універсальних світлових сигналів, які знають навіть початківці, можна віднести наступні:

    · швидке мигання аварійкою – означає подяку або вибачення перед іншим водієм;

    · тривале мигання аварійкою – попередження, що скоро буде небезпечна ділянка або затор;

    · мигання за допомогою фар (коротке) – означає, що водій поступається дорогою;

    · миготіння «стопами» або габаритами – сигналізує, що водій просить дотримуватися певної дистанції.

    Якщо вантажівка вмикає поворотник та рухається перед вами, це означає, що вона просить не обганяти, адже назустріч їде транспорт. Далекобійники краще бачать дорогу, адже у них набагато вища кабіна і їм легше прогнозувати ситуацію на магістралях.

    Якщо габаритні вантажівки будуть мигати за допомогою правого поворотника, то це значить, що обгін дозволяється і попереду немає перешкод.

    При «піджиманні» ззаду машиною, яка увімкнула лівий поворотник, це означає, що водій тієї машини просить пропустити його.

    Вночі, якщо у вас увімкнене дальнє світло, а зустрічні машини починають миготіти теж дальнім, це сигналізує про їхнє прохання увімкнути ближнє світло, адже може виникнути засліплення.

    Що означають жести руками?

    Окрім світлових, є велика кількість і жестів руками. Наприклад, якщо водій хоче вас пропустити, то він висовує ліву руку у бокове вікно та рухає нею у той бік, куди ви рухаєтесь. Такий сигнал трактується як «проїжджай». Якщо ви бачите повторювальний рух за допомогою долоні доверху, а потім донизу, це означає, що потрібно пригальмувати.

    Для подяки водієві потрібно підняти руку догори. А якщо підняти руку вгору долонею доверху, то можна не вербально сказати «куди ти лізеш».

    Якщо ви хочете повідомити водія про те, що у нього спущене колесо, потрібно зробити рух по колу за допомогою вказівного пальця, а потім штовхнути ним донизу. Щоб повідомити про відкритий багажник, потрібно поплескати долонею у повітрі.

    Також досить популярним є жест схрещені руки. Він може сигналізувати про такі ситуації:

    · наїзд машини на пішохода;

    · обвал мосту поруч із трасою;

    · перекриття дороги на проведення ремонтних робіт;

    · зіткнення декількох машин;

    · падіння дерева на дорогу;

    · інші аварійні ситуації.

    Також досить популярним є жест кулака, який стискається, а потім розтискається. Цей знак сигналізує про проблему із фарами. Ще один популярний жест – дуля, скручена пальцями. Його показують водіям вантажівки, і він означає, що у задніх колесах застряг камінь, він може вилетіти та суттєво пошкодити лобове скло машини.

    Особливості звукових сигналів

    Згідно із правилами дорожнього руху, використання звукових сигналів потрібне для попередження аварійних ситуацій, однак на практиці ці звуки чути набагато частіше. При тривалому сигналі можна зрозуміти, що попереду або небезпека, або просять надати дорогу.

    Якщо сигнал короткий, то він означає «дякую». Якщо лунають два середні сигнали, то це прохання нетерплячих водіїв рухатися далі.

    Якщо ви хочете навчитися усім правилам водіння, тоді варто звернутися до автошколи «Бан Драйв», де професійні водії навчать не лише техніці та правилам водіння, але й ознайомлять із невербальними жестами спілкування водіїв.