Bai Drive
Залиште свій номер телефону і ми
передзвонимо Вам:

    вул. Пилипа Орлика 2
    вул. Залізнична ЖК Шенген
    Записатись на курс

    Особливості зимового водіння

    Водіння автомобіля взимку має дещо більше особливостей та нюансів, аніж у будь-яку іншу пору року. Адже погодні умови суттєво ускладнюють видимість та рух машини. Пропонуємо розглянути тонкощі та особливості зимового водіння.

    Загальні рекомендації для водіїв взимку

    Спочатку пропонуємо ознайомитися із основними правилами, яких варто дотримуватися при їзді взимку:

    • Обов’язково прогрівайте КПП і двигун перед їздою. Забезпечте повноцінний огляд, дочекайтеся, поки вікна прогріються. Це дуже важливо для дотримання безпечної дистанції під час водіння та виявлення перешкод.
    • Обирайте для їзди комфортне взуття та одяг. Особливо, якщо ви їздите із механічною коробкою передач.
    • Не гальмуйте дуже різко, не робіть ривків, намагайтеся вести автомобіль плавно та обережно.
    • Використовуйте світлові прилади, регулюйте їх, вмикайте та вимикайте за потреби.
    • Перед поїздкою перевіряйте, чи прибраний сніг на даху машини. Якщо його не прибрати, тоді під час різкого гальмування він може впасти на лобове скло та закрити усю видимість.
    • Не нехтуйте дорожніми знаками та встановленими обмеженнями на дорозі. Такі позначки інформують по слизькі дороги, круті повороти, максимально дозволену швидкість та ін.

    Дотримуючись цих рекомендацій, можна забезпечити собі спокійне та безпечне водіння автомобілю.

    На що ще потрібно звернути увагу?

    У зимову пору досвідченим водіям рекомендовано віддавати перевагу механічній коробці передач, оскільки тоді весь процес їзди буде керованим та залежним повністю від водія. Автоматична коробка передач фактично не залежить від водіїв, тому іноді при заносах, машину важко скерувати. Для покращення пересування на АКПП потрібно вмикати зимовий режим на авто (це або зображення сніжинки, або переведення в L-положення).

    Їзда на передньому приводі

    Також при їзді автомобіля на передньому приводі потрібно враховувати деякі важливі моменти:

    • постійно контролюйте, щоб машину тягнула передня вісь, у іншому випадку – почне їхати зад, а це призведе до розвороту та занесення машини;
    • якщо ви починаєте екстрене гальмування, краще затиснути педаль зчеплення, щоб цей процес був рівномірний для усіх коліс;
    • перед тим, як увійти в поворот, заздалегідь скидайте швидкість, щоб не сталося зносу передньої осі назовні;
    • при початку знову на поворотах вивертайте кермо у напрямку руху, а лише потім додавайте швидкості.

    Виконуючи ці рекомендації, можна полегшити пересування транспортного засобу на передньому приводі в зимовий час.

    Їзда на задньому приводі

    Із заднім приводом усе набагато простіше та логічніше, ніж із переднім. У разі виникнення складної ситуації потрібно просто зменшити швидкість, відпустивши педаль газу та зробити виверт керма у сторону, у яку заносить машину. Виконавши ці дії, автомобіль продовжить свій спокійний рух.

    Однак можуть виникнути проблеми із набором швидкості. У разі виникнення такої ситуації занос може статися моментально і потрібно до цього бути готовим. Не варто різко натискати на педаль гальма. Краще гальмувати саме двигуном, щоб скинути швидкість без зносу, адже передні колеса будуть обертатися швидше, ніж задні.

    Звичайно. якщо є можливість, то краще обирати автомобілі із повним приводом. Це суттєво полегшить пересування на транспортному засобі за будь-яких погодних умов.

    Якщо ви хочете правильно та безпечно водити автомобіль навіть у тяжкий зимовий період та за будь-яких ситуацій, тоді краще пройти навчання у автошколі «Бай Драйв». Наші водії мають багато років стажу та достатньо досвіду, щоб навчити вас усім тонкощам кермуванння взимку.